Szent Erzsébet Plébánia Templom

Elérhetőségek:

Budapest Rákoscsaba-Újtelep
Szent Erzsébet Plébánia

Cím: 1171 Budapest, Szabadság sugárút 39.
Telefon: 258-4074
E-mail:  plebania.ujtelep@gmail.com
Plébános:
Zsiga Péter: +36-20-823-1757
Bankszámlaszámunk:
CIB 11100104-19819198-36000001

 

A nap gondolata:

"Mit kezdhet el az olyan ember, aki beleéli magát a nyomorúságba? Hiszan akkor már elveszett. Nekem viszont az a meggyõzõdésem, hogy még mindig marad valami szép, a természet a napsugár, a gondolat szabadsága, amikért élni érdemes. Erre kell felfigyelni, akkor újra magunkra és Istenre találunk, és meglesz a lelki nyugalmunk. És a ki maga boldog, az másokat is boldogít. Akiben bátorság van és önbizalom, az nem pusztul el a bajban." (Anna Frank)



A nap Szentje:
  • Nüsszai Szent Gergely
  • Római Szent Franciska


Évfordulók:
  • Szent Domonkos, a ministránsok védõszentje
  • Római Szent Franciska, az özvegyek védõszentje


A nap vicce:

- Mit mondott Gandalf a hobbitoknak?

- Jó nektek hobbitok, hogy létetek a hobbitok.

Orgona

 

Virtuális orgonát építettünk

 

Egyházközségünk orgonája bő 50 éve szolgálja a liturgia céljait. Ez idő alatt komoly állapotromláson ment keresztül, de már az építését is a szűkös anyagi lehetőségek korlátozták.  A játékasztalon több jellegzetesség utal arra, hogy a második világháború előtti Rieger gyártmány, de az orgonának kevés köze lehet az egykori jegerndorfi, majd budapesti céghez. A játékasztal, néhány kúpláda, egyes sípsorok, valahol lebontott Rieger orgonából származnak. Az orgonaház eredetileg kisebb volt, a hozzátoldott szekrény nagyon silány kivitelű. Az orgona elektromos multiplex rendszerű. Az 1950-60 as években épülhetett jelenlegi formájában, ezt nemcsak a homlokzat akkoriban divatos „modern” stílusa, hanem az orgonában nagyszámban megtalálható, elavult, tűzveszélyes „Raska” hang-mágnesek, kopula-mágnesek is jelzik. A látszat megtévesztő, de a hangzás már egyértelműen jelzi, hogy maximum 6-8 regiszterről lehet szó. A templom terét még ennyi regiszter is betölthetné, ha nem ilyen fojtott hangon szóló többnyire rossz állapotú horgany sípokról lenne szó.

Négy évvel ezelőtt felújítás céljából három orgonajavító (Vági Gyula, Sipos István és Varga László) látta orgonánkat, árajánlatot kértünk tőlük és egyetértettek abban, hogy az orgona komolyabb javítása értelmetlenül drága a várható minőséghez. Ezt nemcsak a sípanyag gyengesége, hanem az elavult (esetleg tűzveszélyes) mágnesek, a temérdek leégett érintkező, az orgonaház silánysága is alátámasztja. Csupán az elektromechanikai felújítás is több milliós (3.5-4 millió Ft)  ráfordítást jelentene, s ettől nem szólna szebben az orgona.  A mesterek a felújítás helyett új orgona építését javasolták, ami hatalmas költség. Kisebb méretnél minimum 5-10 milló Ft, amelyre  belátható időn belül nem lesz módunk. Az azóta eltelt négy év alatt a szélláda is kritikus állapotban került, az ötven éves bőrözést legutóbb ragasztottuk, de előfordulhat olyan mérvű szakadás, amit már foltozással nem lehet javítani. Csak a szélláda felújítása és a levegővezetékek cseréje is komoly költség lenne (több 100 ezer Ft).

Lehetőségeinket mérlegelve egy új, hosszútávú megoldás mellett döntöttünk, egy „virtuális” orgonát építettünk templomunkba. A virtuális orgona abban különbözik a valódi, sípos orgonától, hogy nem valódi sípokat, hanem egy élethű digitális hangot szólaltat meg hangfalakon keresztül.

A virtuális orgona főbb egységei:
– Kétmanuálos játszóasztal
– Szoftverek: Hauptwerk program és hangminta program
– Számítógép
– Hangrendszer (hangszórók, erősító, stb)

A Hívők adományaiból egy olyan virtuális orgonát építettünk a templomunknak, amely élethű – olyan sípos orgona hangélményét kelti, amit csak sokkal jobb anyagi helyzetű templomok képesek megvásárolni. Az új játszóasztal és a beépített elektronika élettartama legalább 25 év.

 

 

Eseménynaptár
<     2021 - március     >
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
A hónap eseményei
Nincs esemény!